Ajankohtaista

Tunnustuspalkinnot vuonna 2020

Varsinaisten opiskeluapurahojen lisäksi Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahaston rahaston hallitus päätti palkita hakemuksetta neljä (4) iisalmelaista henkilöä rahaston sääntöjen mahdollistamilla tunnustuspalkinnoilla pyyteettömästä uurastuksesta kulttuurin ja liikuntakulttuurin saroilla. Vuodesta 1989 lukien rahaston repertuaariin otetut tunnustuspalkinnot on nyt myönnetty jo 124 iisalmelaiselle ahertajalle.

Kulttuuri:

Antti Luumi

Antti Luumi on Iisalmen Mieslaulajien pitkäaikainen rahastonhoitaja ja kirjanpitäjä – hän on toiminut kuorossa vuodesta 1996 alkaen. Antti Luumi on hoitanut kuoron yhteydenpitoa keskusjärjestöön SulaSoliin ja järjestellyt mm. koulutuksia. Luumi on mukana myös SulaSolin piirihallituksessa. Kuorossa Antti on laulanut 2. bassoa ja 2- tenoria sekä suorittanut Mieskuoroliiton perus- ja taitomerkit. Luumi on tehnyt ansiokasta työtä kuoron parissa ja on mukana kaikissa järjestelytehtävissä siitä numeroa tekemättä. Antti on kaikin puolin rakentava ja kannustava henkilö yhteisössään.

Taru Vatanen

Taru Vatanen on ollut jo yhteensä 25 vuotta Iisalmen Kalevalakuoron jäsenenä. Taru on naiskuorotoiminnan monipuolinen aktiivi niin paikallis- kuin valtakunnankin tasolla. Iisalmen Kalevalakuorossa hänellä on ollut lukuisia luottamustehtäviä koko jäsenyytensä ajan ja tällä hetkellä hän toimii kuoron puheenjohtajana. Suomen Naiskuoroliiton hallituksessa Taru on toiminut vuodesta 2014 lukien ja lisäksi osallistunut SulaSolin Pohjois-Savon piirin hallituksen toimintaan kahteen eri otteeseen.

Kaikissa luottamustehtävissään hän on erittäin aktiivinen, eteenpäin katsova, kehittävä sekä pyyteettömästi toimintaan hyvin monipuolisesti osallistuva ihminen. Hyvänä esimerkkinä on vaikkapa Tarun paistamat ruisleivät kuoron varainhankinnan tukemiseksi. Kuorolaisena Taru on kehittymishakuinen ja hän kannustaa sekä tukee muita uuden oppimisessa omalla positiivisella esimerkillään.

Liikunta

Sirpa Lipponen

Iisalmen Naisvoimistelijat (Iina) on kokonaisjäsenmäärältään Iisalmen suurimpia seuroja. Iina on pirteän toimiva, tehokkaasti uudistuva ja värikkäästi näkyvä iisalmelainen tanssi- ja voimisteluseura. Iina on tähtiseura, joka täyttää Olympiakomitean ja Voimisteluliiton kriteerit. Seuran yleisen jumppatarjonnan lisäksi seurassa toimii kuusi tanssillisen voimistelun ja tanssin valmennusryhmää. Iinan toiminnassa kuvastuu vahva laatu ja toiminnassa se pyrkii huomioimaan kaikenikäiset ja tasoiset liikkujat eli tytöt, pojat, naiset sekä miehet.

Sirpa on pitkän linjan iinalainen – tullut Iinaan jäseneksi nuorena oman harrastuksensa kautta. Sirpa on toiminut myös Iinan johtokunnassa ja toimii nykyisin oman tyttärensä joukkueenjohtajana (Flamingot). Sirpa tekee seuratyötä suurella sydämellä ja auttaa aina kun pyydetään. Sirpa myös organisoi joukkueiden kisamatkoja. Sirpa on kannustava, sydämellinen Iinan luottohenkilö.

Niko Schulman

Vapaaotteluseura NHB Iisalmi ry on perustettu vuonna 2006. Lajivalikoimaan kuuluu suomalaisen vapaaottelun, brasilialaisen jiu-jitsun ja lukkopainin lisäksi potkunyrkkeily. NHB on saavuttanut useita SM-mitaleita edellä mainituissa lajeissa. Vuodesta 2016 lukien seura on panostanut vahvasti potkunyrkkeilyyn järjestämällä mm. lajin peruskursseja ja vuonna 2019 seura järjesti potkunyrkkeilyn SM-kilpailut Iisalmessa. Seura harjoittelee Iisalmen keskustan väestönsuojan tiloissa. Harjoitusolosuhteitaan seura on itse vuosittain parantanut pienellä kaupungin avustuksella.

Niko on ollut seuran sihteerinä ja rahastonhoitajana seuran perustamisesta asti eli jo 14 vuoden ajan. Hän vastaa nykyisin potkunyrkkeilyn valmennuksesta yhdessä seuran puheenjohtajan kanssa. Niko on toiminut seurassa täysin talkootyöperiaatteella, sillä seura ei maksa valmentajille korvauksia harjoitustoiminnasta eikä kilpailumatkoista. Niko on aito moniottelija, sillä hän toimii myös aktiivisesti Iisalmen Peli-Karhuissa sekä Urheiluautoilijoissa. Omalla olemuksellaan Niko luo valmennettavissa positiivista ja iloista ilmapiiriä ja ”Saa omalla käytöksellään ihmiset hymyilemään”.

Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahasto on jakanut tunnustuspalkintoja vuodesta 1989 lukien. Kaikkiaan 128 iisalmelaista on saanut rahaston tunnustuspalkinnon. Palkitsemisen tavoitteena on löytää eri yhteisöjen ”pyyteettömiä puurtajia”.

Rahaston hallitus toivottaa kaikille Rauhallista Joulua ja Terveellistä Uutta Vuotta!

Stidendiaatit 2020

Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahaston hallitus on kokouksessaan 27.11.2020 päättänyt vuoden 2020 opiskelustipendit.

Hakemuksia oli kaikkiaan 94 kpl eli yli 20 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Hakemuksien perusteella hyväksyttiin 61 kpl eli noin 65 %. Yliopistoissa opiskelevia stipendiaatteja oli 38, ammattikorkeakouluissa 18, opistoissa 2 ja lukioissa 3. Stipendien kokonaissumma oli 46.100 € ja keskimääräinen stipendi 756 euroa (774 euroa/2019). Stipendien maksatus stipendiaattien ilmoittamille pankkitileille aloitettiin 9.12.2020.

Vuodesta 1974 lukien rahasto on avustanut iisalmelaisia opiskelijoita (n. 4 350stipendiä) lähes 1,9 miljoonalla eurolla.

Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahaston stipendiaattien tulee olla Iisalmessa peruskoulun suorittaneita opiskelijoita. Stipendien myöntämisen keskeisin kriteeri on opintomenestys (arvosanat) ja stipendit on tarkoitettu pääsääntöisesti nuorilleopiskelijoille. Stipendien hakuaika on vuosittain syyskuussa ja päätökset valmistuvat joulukuun puoleen väliin mennessä.

Alanen KatariinaAulakoski EveliinaCederberg Benjamin
Eskelinen Elisa Hakala Noora Hakala Riikka
Hakso Jenna Halonen Tommi Heiskanen Sanni
Holopainen Maija Honkamäki Samu Huttunen Anna
Hynynen Emma Hyvönen Kaisa Jääskeläinen Jani
Kaarakainen Saara Kaisanlahti Aleksandra Kinnunen Mona
Kiviniemi Minttu Kokkonen Kati Korhonen Joona
Korolainen Antti Kumpulainen Benjamin Kumpulainen Bertta
Kumpulainen Ida Kämäräinen Minna Köttö Valtteri
Lappalainen Anni Lehtinen Minttu Leskinen Marika
Leskinen Tuomas Lesonen Noora-Eveliina Lipponen Ville
Lukin Valtteri Lyytinen Rosanna Manninen Tommi
Marin Ville Mäkinen Lauri Anton Nieminen Ella Rosaleena
Nykänen Veera Parviainen Anniina Patronen Saku
Patronen Senni Poutiainen Antti Pulkkinen Sanni
Qvintus Heta Rautiainen Sirkku Rautiainen Sonja
Repo Jenni Roth Ida Ruutala Katariina
Rönkkö Ossi Rönkkö Teemu Sonninen Petri
Suikkanen Aino Tossavainen Laura Vehviläinen Kiia
Väisänen Roosa Vänttinen Tiina Ålander Niko
Ålander Nina

Hakemuksista hyväksyttiin noin 65 %, joka on alin suhde moneen vuoteen.

Yliopistoissa opiskelevia stipendiaatteja oli 38, ammattikorkeakouluissa 18, ammattiopistoissa 2 ja lukioissa 3. Kaikissa ryhmissä oli hakemusten määrä supistunut, mutta eniten lukioissa, opistoissa sekä ammattikorkeakouluissa.

Stipendien maksatus on käynnistynyt 9.12.2020 ja stipendien pitäisi olla saajien tileillä viimeistään 10.12.2020.

Rahasto koordinoi jakamansa stipendit mm. Iisalmen kaupungin stipendirahastojen sekä Konsuli H.J. Aminoffin säätiön kanssa siten ettei sama henkilö saa stipendiä useista eri lähteistä. Yliopistoissa opiskelevia stipendiaatteja oli 38, ammattikorkea-kouluissa 18, ammattiopistoissa 2 ja lukioissa 3. Kaikissa ryhmissä oli hakemusten määrä supistunut, mutta eniten lukioissa, opistoissa sekä ammattikorkeakouluissa.

Tunnustuspalkinnot 2019

Varsinaisten opiskeluapurahojen lisäksi päätti Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahaston hallitus palkita hakemuksetta neljä (4) iisalmelaista henkilöä rahaston sääntöjen mahdollistamilla tunnustuspalkinnoilla pyyteettömästä uurastuksesta kulttuurin ja liikuntakulttuurin saroilla. Vuodesta 1989 lukien rahaston repertoaariin otetut tunnustuspalkinnot on nyt myönnetty jo 124 iisalmelaiselle ahertajalle.

Kulttuuri:                                                 

Jari Intonen, kameraseura

Jari Intonen on ollut mukana kameraseuran toiminnassa 70-luvulta alkaen. Seuran rahastonhoitajana hän on toiminut 90-luvun alusta lukien. Hän on osallistunut paikallisen ja valtakunnallisen kameraseuratoiminnan edistämiseen ja hän toimii kameraseuran kuva-arkiston ylläpitäjänä. Viime vuosina Jari on tehnyt valtavan työn vanhojen kuvien digitoinnin parissa tehden samalla myös kameraseuran kuva-arkistoa tutuksi useiden näyttelyjen muodossa. Kaupunkiympäristön muutoksesta julkaistiin 2019 teos ”Vanha uusi Iisalmi”. Samasta teemasta toteutettu valokuvanäyttely lähti liikkeelle Intosen ideasta. Intonen on myös ollut päivittämässä vanhojen kuvien arkistoa ottamassa itse kaupunkikuvia, jotka ovat historiaa tulevaisuudessa.

Antti Kemppainen

Antti Kemppainen on Iisalmen Harmonikkakerhon pitkäaikainen puheenjohtaja. Hän vaalii innolla harmonikan soiton perinnettä ja innostaa myös nuoria mukaan toimintaan. Antti toimii opettajana kerhoissa ja on ollut mukana toiminnassa useita vuosikymmeniä. Harmonikkakerho järjestää tansseja yleisölle sekä kesäisin leirejä soittajille ja vuonna 2019 seura järjesti valtakunnallisen harmonikkaleirin Iisalmessa. Kemppainen on ollut päävastuussa järjestämisestä. Yhdistys on pieni, mutta tekee uutterasti töitä harrastuksensa eteen ja aktiivit ovat aina valmiina lähtemään mukaan tapahtumiin. Antti on yhdistyksen vetäjänä yhteistyökykyinen ja – haluinen. Hän osaa toimia niin lasten kuin aikuistenkin kanssa ja tanssitilaisuudet Nuorisotalolla ovat jo vuosia liikuttaneet seniori-ikäisiä. Omalla isolla panostuksellaan on Kemppainen edistänyt harmonikan soiton kehitystä Iisalmessa.

Liikuntakulttuuri:

Pirjo Koponen

Pirjo on toiminut Iisalmen Ladussa useamman vuoden ajan varapuheenjohtajana vastaten lasten ja nuorten toiminnasta. Hänen vastuullaan on ollut kummiluokkatoiminta, jossa yhteistyötä on tehty mm. Kangaslammin koulun kanssa. Kummiluokan tavoitteeksi on kirjattu kiinnostuksen lisääminen luontoon, positiivinen asenne luonnossa liikkumiseen sekä luonnossa liikkumisen perustaitojen oppiminen. Pirjo on myös ensimmäinen Suomen Ladun kouluttama Hiihtoniilo, joka omalla esimerkillään ja kasvatuksellisella otteellaan on näkyvästi edistänyt hiihdon harrastusta sekä lasten että aikuisten keskuudessa.
Pirjo on aktiivinen toimija myös Visan ja Eläkeliiton järjestämissä tapahtumissa ja aina valmis osallistumaan muidenkin järjestöjen tapahtumiin. Pirjo on organisoinut kaupungin kanssa yhteistyössä järjestettyjä varhaiskasvatuksen, koululaisten sekä ikäihmisten Voimaa Vanhuuteen luontoliikuntatapahtumia. Henkilönä Pirjo on joustava, yhteistyöhaluinen ja – kykyinen pyyteetön työmyyrä.

Taija Sorsa

Iisalmen Taitoluistelijat on nuorehko vuonna 2012 perustettu seura, joka tarjoaa toimintaa tavoitteellisesti harjoitteleville kilpaluistelijoille, taitoluistelun harrastajille lapsista aikuisiin sekä pienille luistelukoululaisille. Seuralla on toimintaa Iisalmen ja Sonkajärven jäähalleissa.
Taija on ollut toiminnassa mukana lähes seuran perustamisesta alkaen. Hän on toiminut harjoitusvastaavana, mikä on hyvin merkittävä rooli jääurheiluseuran toiminnassa ja arjen harrastuksessa. Taijalla on vahva halu kehittää seuran toimintaa ja jatkuvuutta. Puheenjohtajan roolissa Taijalla on menossa kolmas vuosi. Henkilönä Taija on myös joustava, yhteistyöhaluinen ja – kykyinen pyyteetön työmyyrä.

Stipendiaatit 2019

Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahaston hallitus on kokouksessaan 13.11.2019 päättänyt vuoden 2019 opiskelustipendit.

Hakemuksia oli kaikkiaan 118 kpl, joista 93 kpl eli noin 79 % hyväksyttiin. Yliopistoissa opiskelevia stipendiaatteja oli 48, ammattikorkeakouluissa 29, opistoissa 5 ja lukioissa 11. Stipendien kokonaissumma oli 72.000 € ja keskimääräinen stipendi 774 € (755 €/2018). Stipendien maksatus stipendiaattien ilmoittamille pankkitileille aloitettiin 18.12.2019.

Vuodesta 1974 lukien rahasto on avustanut iisalmelaisia opiskelijoita (n. 4 300 stipendiä) lähes 1,9 miljoonalla eurolla.

Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahaston stipendiaattien tulee olla Iisalmessa peruskoulun suorittaneita opiskelijoita. Stipendien myöntämisen keskeisin kriteeri on opintomenestys (arvosanat) ja stipendit on tarkoitettu pääsääntöisesti nuorille opiskelijoille. Stipendien hakuaika on vuosittain syyskuussa ja päätökset valmistuvat joulukuun puoleen väliin mennessä.

Stipendiaatit 2019

Alanen Mikaela Autio Anniina Cederberg Benjamin
Eskelinen Eliisa Halonen Emilia Halonen Pekka
Halonen Tommi Hartikainen Terhi Hartikainen Timo
Heikkinen Iida Heikkinen Reetta Heinonen Kari-Matti 
Huttunen Anu Huttunen Emma Huttunen Janita
Huusko SiruHämäläinen Tommi Ikonen Mari
Immonen Emma Huttunen Jenna Juntunen Eemil
Juntunen Louna Jääskeläinen Jani Kajanus Petra
Katainen Jenniina Katainen Venla Kauppinen Taru
Kettunen Anni Kettunen Elisa Kettunen Suvi
Klinga Eija-Kaisa Kokkonen Vilma Komulainen Ella
Komulainen Emilia Korhonen Aleksi Korolainen Laura
Kortelainen Rita Kortelainen Toni Kostian Anni
Kumpulainen Ida Kämäräinen Sanni Kärkkäinen Henri
Kärkkäinen Kari Kärkkäinen Katri Kärkkäinen Sauli Matias
Kärnä Vilma Laajalahti Jani Leinonen Noora
Leinonen Veera Leppä Eemeli Leppänen Antti
Leskinen Marika Lokkila Henri Lyytikäinen Sakari
Lyytinen Rosanna Miettinen Milla-MoonaMähönen Marjut
Niskanen Iita-Reetta Nissinen Joni Nykänen Veera
Oinonen Juuso Oravainen Miia Partanen Mikko
Partanen Perttu Ilari Poutiainen Antti Pulkka Jussi
Qvintus Heta Qvintus Otso Rautiainen Heli
Rautiainen Jyri Rautiainen Sonja Rautukoski Ville
Repo Jenni Rissanen Jiri-Pekka Rissanen Petri
Rusanen LottaRyhänen Jani Rytkönen Mari
Ryhänen Tatu Räty Elli Räty Iida
Saarelainen Venla Sipola Henni Timonen Annika
Toivanen Iida Tolonen Panu Toppinen Mikko
Tuppurainen Netta Erika Vehviläinen Kiia Winter Riikka
Virkkunen Lotta Ylönen Nanette 

Apurahat 2018

Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahaston hallitus on kokouksessaan 14.11.2018 päättänyt vuoden 2018 opiskelustipendit.

Hakemuksia oli kaikkiaan 114 kpl, joista 79 kpl eli noin 69% hyväksyttiin. Yliopistoissa opiskelevia stipendiaatteja oli 43, ammattikorkeakouluissa 25, opistoissa 4 ja lukioissa 7. Stipendien kokonaissumma oli 61.250 € ja keskimääräinen stipendi 775 € (760 €/2016).Stipendien maksatus stipendiaattien ilmoittamille pankkitileille aloitettiin 14.12.2018.

Vuodesta 1974 lukien rahasto on avustanut iisalmelaisia opiskelijoita (4.200 stipendiä) noin1,9miljoonalla eurolla.

Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahaston stipendiaattien tulee olla Iisalmessa peruskoulun suorittaneita opiskelijoita. Stipendien myöntämisen keskeisin kriteeri on opintomenestys (arvosanat) ja stipendit on tarkoitettu pääsääntöisesti nuorille opiskelijoille. Stipendien hakuaika on vuosittain syyskuussa ja päätökset valmistuvat joulukuun puoleen väliin mennessä.

Alanen Mikaela Autio Aleksi Eloranta Veera
Halonen Elise Harmoinen Juho Haukka Aliisa
Haukka Ilona Heikkinen Iida Hiltunen Marika
Huttunen Anna Huusko Siru Huuskonen Heli
Häkkilä Rosa Hämäläinen Tommi Jelekäinen Ella
Järvinen Niina Katainen Jenniina Katainen Venla
Keinonen Riku Kettunen Anni Kettunen Kaisa
Kokkonen Joonas Komulainen Emilia Korhonen Joona
Korolainen Laura Korolainen Rauni Kortelainen Rita
Koskinen Juuli Kuosmanen Matti Kytölä Kari
Kytölä Mira Kämäräinen Sanni Kärkkäinen Kari
Kärkkäinen Kati Kärkkäinen Katri Kärkkäinen Lasse
Laajalahti Jani Lappalainen Annika Lappalainen Suvi
Leinonen Veera Luttinen Väinö Mikkonen Marjukka
Mähönen Mirka Mönttinen Mirka Naakka Moona
Niskanen Iita-Reetta Niskanen Sara Nivalainen Roosa
Nousiainen Petra Oravainen Miia Palanne Karita
Partanen Erika Partanen Mikko Patronen Saku
Pehkonen Anni Pirhonen Kati-Leena Qvintus Otso
Repo Anniina Rieppo Minna Roth Noora
Ruotanen Anniina Sinikka Ruotsalainen Emmi Rusanen Lotta
Ryhänen Antti Ryhänen Emilia Ryhänen Jani
Räty Elli Saarelainen Venla Sallinen Heljä
Sipola Henni Smedberg Johanna Suomalainen Enni
Tenhunen Iikka Oskari Tervo Lotta Toivanen Iida
Toppinen Mikko Venäläinen Riikka Ylönen Nanette
Ålander Hanna    

Tunnustuspalkinnot 2018

Varsinaisten opiskeluapurahojen lisäksi päätti rahastonhallitus palkita hakemuksetta neljä (4) iisalmelaista henkilöä rahaston sääntöjen mahdollistamilla tunnustuspalkinnoilla pyyteettömästä uurastuksesta kulttuurin ja liikuntakulttuurin saroilla. Vuodesta 1989 lukien rahaston repertuaariin otetut tunnustuspalkinnot on nyt myönnetty jo 120 iisalmelaiselle pyyteettömälle ahertajalle.

Kulttuuri:

Eija Pennanen

Vuonna 1991 Ylä-Savon Kalevalaiset ry:n jäseneksi liittynyt Pennanen on toiminut yhdistyksen sihteerinä vuosina 1995 –1999, puheenjohtajana 2011 – 2016 ja uudelleen puheenjohtajana 2018 alkaen. Hän on tehnyt pitkäjänteistä työtä Kalevalaisten ja suomalaisen kulttuurin hyväksi sekä jaksaa olla aina mukana paikkakunnan tapahtumissa. Hän on myös uuttera yhteistyön rakentaja.

Sanna Svensk

Aloitti toimintansa teatterialan parissa vuonna 2006 pääroolissa Iisalmen Teatterin näytelmässä Lasinleikkaaja. Meni 2009 mukaan Nukketeatteri Kepposen toimintaa ja ollut sen jälkeen nukettamassa useissa näytelmissä ja pitänyt kursseja. Hän on toiminut myös KulttuuriSavo ry:n johtokunnassa vuodesta 2009 lukien ja on yhdistyksen varapuheenjohtaja. Svensk järjestää ”Veikkolan Joulu” -tapahtumaa Hernejärvellä. Sanna tekee myös savi- ja maalaustöitä ja on osallistunut useisiin näyttelyihin. Svensk on monipuolinen ilmaisija ja pitkäjänteinen tekijä.

Liikuntakulttuuri

Matti Kumpulainen

Matti on ollut mukana seuratoiminnassa vuosikymmenten ajan ja tehnytansiokasta työtä mm. kehittämällä yhteistyötä jaostojen ja muiden urheiluseurojen kanssa koko Ylä-Savon alueella. Hän on toiminut  yleisurheilun ja hiihdon SM-kilpailuissa mittavassa roolissa. Tulevana talvena Visan suunnistusjaostojärjestää Paloisvuorelle hiihtosuunnistuksen SM-kisat, jonka järjestelyissä Matti on yksi avainhenkilöistä. Hän on toiminut myös uusien suunnistusalueiden kartoittajana. Lisäksi Matti on tehnyt yhteistyötä kaupungin kanssa mm. koululaistenSporttaripäivien järjestelyissä sekä käynnistänyt viikkorastitoiminnan.

Juha Paananen

Juha Paananen on hyväntuulinen, ahkera, sosiaalinen ja muut huomioonottava, pyyteetön  seuratoimija. Hän on ollut PK-37 toiminnassa yli 10 vuotta aktiivisena vanhempana, talkoolaisena, huoltajana, bussikuskina ja joukkueenjohtajana sekä Klubi-36 toiminnassa samassa roolissa ja myös johtokunnan jäsenenä. Paananen on ollut mukana myös VaNuLi ry:n ns. ”Tuomirantaprojektissa”. Yhdistys vuokrasi Ylä- Savon seurakuntayhtymältä Tuomirannan leirituvan kymmeneksi vuodeksi. Päärakennus on kunnostettu ja alue on rakennettu pääsääntöisesti talkootyöllä esteettömäksi sekä rantaan on vuonna 2018 valmistunut uusi laituri.